Locul de încercare a credinței

G.D. (șef birou firmă de stat)

 

Cu siguranță, locul de muncă este prin excelență „școala” în care Domnul ne probează credința declarată cu „tărie” în fiecare duminică la sfânta liturghie.

Suntem „plini” de credință la liturghie, în biserică, dar proba adevărată vine în lume, în familie, la serviciu.

Locul de muncă este acel loc în care ești chemat să-ți pui în practică nu doar cunoștințele de specialitate dobândite în școli (liceu, facultate, etc.), ci și practica creștină. Aici este proba „focului”, „curățarea aurului în foc”, aici ai posibilitatea, din plin, să aplici în viața reală cele zece porunci sau, restrâns, pe cele două, iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele.

Concret, a rămâne om la locul de muncă înseamnă pentru creștini a respecta și a împlini aceste două porunci.

În permanență te afli în situația de a alege între bine și rău, de a bârfi sau de a vorbi de bine pe cineva, de a face un compromis sau de a nu-l face, de a răspunde amabil, deși n-ai niciun chef sau de a fi plin de disponibilitate chiar și pentru lucrurile cele mai puțin plăcute, de a fi arțăgos când un coleg te enervează sau, dimpotrivă, să zâmbești.

De asemenea, poți fi pus în situația de a simți invidia, gelozia unora atunci când, poate, ești un pic mai apreciat, solicitat, etc.

Ce faci? Cum răspunzi tuturor acestor situații negative, de încercare? Cum răspunzi dușmăniei declarate sau ascunse a unor colegi sau șefi? Cum răspunzi hărțuirii psihologice când șeful nu te „înghite” și îți spune cu zâmbetul pe buze că nu ești „competent”, deși ai demonstrat întotdeauna că poți face față cu succes oricăror sarcini de serviciu?

Răspunsul este unul singur: iubirea.

Iubirea este singura care poate vindeca aceste răni, pe care le purtăm cu toții la un moment dat. Ea ne ajută să ne iubim aproapele, indiferent cine este el, ne ajută să ne iubim dușmanii şi a răspunde cu bine şi pace la răul primit.

Doar iubirea ne poate ajuta să ne rugăm pentru dușmani. Acesta este un foarte mare exercițiu de voință, mai mult decât de putință.

Nu întâmplător Isus cere cu insistență să binecuvântăm şi să nu blestemăm.

Cine a experimentat îndeplinirea acestei porunci, a simțit cu siguranță sprijinul, mângâierea şi pacea care vin doar de la Domnul. De asemenea, a putut ierta nedreptățile, răutățile și, la rândul său, a putut cere iertare, lucru foarte important și dificil.

Cert este faptul că toți greșim, dar tot atât de cert este că nu putem ierta sau iertăm și „ținem minte” sau nu reușim să cerem iertare atunci când greșim la rândul nostru.

Iubirea și iertarea sunt atât de necesare și la locul de muncă !

De fapt, a fi om la locul de muncă indiferent de funcția, poziția pe care le deții, cere o disciplină interioară desăvârșită bazată exclusiv pe ceea ce Domnul ne învață.

Isus este modelul perfect, iar dacă privim cu atenție întreaga sa viață și moarte, vom învăța să rămânem, cu adevărat oameni la biserică, acasă, în societate și desigur, la serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *