„Nu vă îngrijoraţi!”

Pr. Victor Ostropel

Nu vă îngrijoraţi pentru viaţa voastră: ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru: cu ce vă veţi îmbrăca! Oare nu este viaţa mai mult decât hrana şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea? (Matei 6, 25).

Nu vă mai îngrijoraţi atâta pentru toate!”, pare fie refrenul pe care ni-l cântă Mântuitorul în ultima jumătate a capitolului şase al evangheliei după Matei. Dar cum să renunţăm aşa de uşor la stresul nostru cel de toate zilele, cel care ne colorează în nuanţe de gri tot timpul? Şi cum am putea să trăim fără a avea deja un planning pentru viitor sau măcar un cincinal, aşa cum se spunea odinioară? Cum, Doamne, să nu ne facem griji!?! Lumea ar fi distrusă, prosperitatea financiară ar dispărea, economia ar paraliza ş.am.d. Dar toate acestea, oare, nu s-au întâmplat deja? Şi nici nu trebuie să căutăm prea mult, putem sesiza acest haos economico-financiar chiar în propria noastră ogradă. Iar acest haos nu e cauzat nicidecum de lipsa de preocupare a omului pentru ziua de mâine şi nici de faptul că omul ar munci mai puţin, ci de lipsa noastră totală de încredere în cuvântul şi în providenţa lui Dumnezeu. Oricum, Hristos nu a condamnat niciodată munca şi nu o face nici aici. În schimb, a condamnat idolatrizarea muncii şi a profiturilor care rezultă în urma acesteia, a condamnat neglijarea completă a sarcinilor spirituale. Aşadar, Hristos ne condamnă pe toţi cei care alergăm după standardele materiale impuse de societatea contemporană.

Iar pentru îmbrăcăminte de ce vă străduiţi?” (Matei 6, 28).

Când a rostit aceste cuvinte, cu certitudine, Isus nu şi-a propus să le ofere o scuză nudiştilor sau partizanilor topless-ului. Domnul s-a referit la cei care fac risipă atunci când vine vorba de completarea garderobei cu elemente care să fie în trend cu ultima modă. Vă invit la un exerciţiu. Să ne gândim doar la cât de mult şi, mai ales, cât de rapid s-a schimbat moda pantalonilor în ultimii ani: de la bufanţi, la decoloraţi, la tur lăsat, la skinny şi până la cei rupţi, de tip cerşetor, cu care ne îmbrăcăm astăzi. I-am purtat şi noi pe toţi aceştia sau, uneori, ne-am stresat pentru că nu ni-i permiteam? Atunci suntem şi noi luaţi în colimator de Domnul! De ce? Răspunsul este unul extrem de simplu: pentru că este foarte probabil ca hainele aruncate la gunoi de noi, de europeni, să poată îmbrăca toată populaţia sărmană a Africii! Ne lăsăm atât de uşor angrenaţi în rotiţele schimbătoare ale modelor de orice fel şi ne îngrijim doar de aparenţe, însă uităm cu aceeaşi uşurinţă că omul nu este doar exterior, ci şi interior.

Dar pentru smartphone, pentru autoturism, pentru computer, pentru casă, pentru vacanţă, pentru carieră etc., de ce vă mai stresaţi?” – ne-ar putea spune astăzi Mântuitorul – „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate acestea vi se vor adăuga! Nu vă îngrijoraţi pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine îşi va purta singură de grijă! Fiecărei zile îi ajunge necazul ei.” (Matei 6, 33-34).

Dumnezeu a aşezat în creaţia sa o ordine a lucrurilor, iar aceasta nu poate fi răsturnată. Spre exemplu: nici un câine răsfăţat al vreunei cocoane sofisticate nu valorează mai mult decât un copil de ţigan. La fel, nici cele mai moderne gadget-uri – după care alergăm cu atâta trudă pentru a le oferi celor dragi – nu valorează mai mult decât o mângâiere sau decât o îmbrăţişare. Iar împărăţia lui Dumnezeu trebuie să constituie prioritatea numărul unu în vieţile noastre, cu mult înaintea hainelor, a celor mai noi dispozitive electronice, a averii, reputaţiei ş.a.m.d. Şi încă ceva, să nu uităm nici măcar o clipă că aici, pe Pământ, lucrurile se schimbă, se demodează, se strică sau dispar, însă împărăţia lui Dumnezeu rămâne în veac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *